Öğrenciliğimin son yılında yeni bir yere taşınmıştık. Her zaman geçtiğim yolda haftada bir gün pazar kurulurdu. Ben de o gün daha geç eve dönerdim ki kalabalık ve kargaşaya girmek istemiyordum. Ancak geç saatlerde pazarın benim için bir özelliği vardı. Pazar kurulmuş sokakta yürümeyi çok seviyordum. Kurumsal bir dil ile ele alırsak, ürünler, ürünlerin kokusu, ürünlerin kokusunun birbiri ile karışmış kokusu, pazarcıların yani tedarikçilerin telaşı ve yaklaşımı, kural koyucuların yaklaşımları ve temizlikleri gibi bir çok paydaş ve unsur her zamankinden farklı bir paradigma ile hareket ederek bildiğimiz yolu bilinmezlikler ve yeni sürprizlere dönüştürüyor. Benim için kokuların oluşturduğu cümbüş gibi...
Burada bahsettiğimiz pazar bu değil tabii ki ama yeni bir pazara girmek için bildiğimiz ve rahat ettiğimiz sınırların dışarısına çıkış aşağıda belirtmeye çalıştığım konuları yalayıp yutmadan yola çıkmamak gerekir.
Pazara nasıl girilir?
Pazar Araştırması: İlk adım olarak, hedeflediğiniz pazarı detaylı bir şekilde araştırın. Hatta bir adım geriye atarak hangi hedef pazarın sizin yol haritanızda olacağını da belirleyin. Hedef pazarınızda yapacağınız pazar araştırması, hedef kitlenin kim olduğunu, rakipleri, pazar trendlerini ve talep büyüklüğünü anlamanıza yardımcı olur.
Hedef Kitlenizi Belirleyin: Pazar araştırmasından sonra, ürün veya hizmetinizin kimlere hitap ettiğini belirleyin. Bu, pazarlama ve marka stratejilerinizi ve iletişim yaklaşımınızı belirlemede size yardımcı olur.
Rakip Analizi: Rakiplerinizi tanıyın, onların ürünlerini ve hizmetlerini inceleyin. Bu, rekabet avantajlarınızı belirlemenize ve benzersiz bir değer teklifi oluşturmanıza yardımcı olur. "Unique selling point" inizi belirleyin. Sizin iyi yaptığınız ancak rakibin yapamadığı farklarınızı ortaya koyun.
Ürün/Hizmet Geliştirme: Hedef kitlenizin ihtiyaçlarına ve pazarın taleplerine uygun bir ürün veya hizmet geliştirin. Ürün / hizmetinize yeni özellikler katabilir veya pazarın/ müşterinin kabul etmeyeceği para ödemeyeceği özellikleri de elimine edin. Ürün/ hizmetinize aşık olmayın, müşteri geri bildirimlerini dikkate alarak sürekli olarak iyileştirmeler yapın.
Pazarlama Stratejisi: Pazarlama stratejinizi belirleyin. Bu, marka bilinirliğini artırmak, hedef kitlenizi etkilemek ve satışları artırmak için çeşitli pazarlama kanallarını kullanmayı içerir. Pazarlamanın temelleri olan en azından 4P' yi kullanın.
Dağıtım Kanallarını Belirleme: Ürün veya hizmetinizi müşterilere ulaştırmak için kullanacağınız dağıtım kanallarını belirleyin. Bu, çevrimiçi satış platformları, perakende mağazaları, toptancılar veya doğrudan satış gibi çeşitli seçenekleri içerebilir.
Fiyatlandırma Stratejisi: Ürün veya hizmetiniz için uygun bir fiyatlandırma stratejisi belirleyin. Bu strateji, pazar rekabetini, maliyetleri ve hedef kitlenin değer algısını dikkate almalıdır. Kısa, orta ve uzun vade için fiyatlandırmanızı belirleyebilirsiniz.
Müşteri Geri Bildirimini İzleme: Müşteri geri bildirimlerini düzenli olarak izleyin ve ürün veya hizmetinizi sürekli olarak iyileştirmek için bu geri bildirimleri kullanın.
Uzun Vadeli Planlama: Yeni bir pazara girmek uzun vadeli bir çaba gerektirir. Bu nedenle, başlangıçta belirlediğiniz stratejileri düzenli olarak gözden geçirin ve gerektiğinde değişiklik yapın.
İş Modeli Kanvası: Business Model Canvas kullanın ki zaman içerisinde nerede yola başladığınızı unutmayın.
Yeni pazarlara girmek bir çok şirket için korkutucu ve zorlayıcı olsa da işi kitabına göre yaptığınız ve uzun vadeli düşündüğünüz sürece büyüme fırsatı her zaman bir kol mesafesi uzağınızda olacaktır.
コメント