top of page

2026 yılında gelirlerimizin %50' si şu anda olmayan yeni ürün ve hizmetlerden olacak!

Güncelleme tarihi: 22 Şub 2024

"Leap by McKinsey Araştırması"na dayanarak, 2026 yılında küresel gelirin yarısının; yeni ürünler, hizmetler ve şirketlerden geleceğini söyleyebiliriz. Bu çok önemli bir öngörü, diğer bir deyişle şirketler bugün gelir elde ettiği ürün ve hizmetlerin yarısından 3 yıl içinde gelir elde etmeyi unutacaklar. Gelişen, dönüşen, küreselleşen ve değişen dünyada yeni nesil odak alanları gelişecek demektir.


Yeni ürün ve hizmetler açısından baktığımızda önümüzdeki dönem gelirlerimizin çoğu şu an olmayan ürünlerden veya hizmetlerden olacak.
Yeni ürün ve hizmetler

Ama önce araştırmaya farklı bir boyut daha ekleyelim. McKinsey & Company'nin Yeni İş Kurmanın Durumu Küresel Araştırması sonuçlarına göre, iş liderleri, 2026'ya kadar küresel gelirlerin yüzde 50'sinin, günümüzde henüz var olmayan ürün, hizmet ve işletmelerden geleceğini öngörüyor. Araştırmaya dayanarak , küresel ölçekte yeni kurulan işlere odaklanıldığında, bu şirketlerin yüzde 80'inin yıllık gelir açısından 50 milyon doların altında kaldığını belirtiyor. Ayrıca, bu yeni işletmelerin yarısından fazlasının ya 1 milyon dolar yıllık gelir çıtasının altında kaldığına ya da tamamen kapanmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.


Bu bağlamda, şirketlere yönelik stratejik öneriler şu şekilde sıralanabilir:


  1. İnovasyon ve Yaratıcılığı Teşvik Edin: Şirketler, yeni ürün ve hizmetler geliştirmek için inovasyonu teşvik etmeli ve çalışanlara yaratıcılık için alanlar sunmalıdır. Çalışanların düşünebileceği, hayal kurabileceği, birbirinden öğrenebileceği ve boş kalabilecekleri zaman yaratın. Bu konuda 3M, çalışanlarının zamanının %15' ini yeni fikir ve ürünlere harcamalarını istediği örnekler ve başarıları unutulmamalıdır.

  2. Girişimciliği Destekleyin: Şirket içi girişimcilik programları ve risk sermayesi yatırımları gibi mekanizmalar aracılığıyla yeni iş fikirlerini destekleyin. "intrapreneur" kavramını hayatınıza muhakkak sokun. Çalışanlarınızı yeni ortağınız yapabiliriz.

  3. Esnek ve Hızlı Karar Süreçleri: Hızlı değişen pazar koşullarına uyum sağlamak için esnek ve hızlı karar süreçleri oluşturun. "Fail it quickly" kavramını çok severim. Aynı konu üzerinde günlerce haftalarca patinaj çekmeyin, yenilerine yer açın.

  4. Dijital Dönüşümü Hızlandırın: Dijital teknolojileri kullanarak iş süreçlerini optimize edin ve müşteri deneyimini iyileştirin. Bu sayede öncelikli işlere ayıracak vaktiniz olmuş olur.

  5. Stratejik Ortaklıkları Değerlendirin: Dış kaynakları kullanarak, stratejik ortaklıklar kurarak veya satın almalar yaparak büyümeyi hızlandırın. Şirket birleşme ve satın almaları, iş birlikleri geliştirme gibi kavramlar ile herşeyi siz yapmak zorunda kalmazsınız. Kazan-kazan temeline dayalı işbirlikleri muhakkak geliştirilmelidir.

  6. Pazar Araştırması ve Analiz: Gelecekteki talep ve trendleri anlamak için düzenli olarak pazar araştırmaları yapın ve veri analizini kullanın. Mega trendlerin farkında olun ve kendinizi geçmişe değil geleceğe hazırlayın.

  7. Eğitim ve Yetenek Gelişimi: Çalışanlara sürekli eğitim ve yetenek gelişimi fırsatları sağlayarak, şirket içindeki yenilikçi potansiyeli artırın. Çalışanlarını geliştirin, geleceğe hazırlayın ve daha da önemlisi onları şirkette tutun. Yatırımınız çöp olmasın...


Bu stratejik öneriler, şirketlerin rekabet avantajını sürdürmeleri ve gelecekteki başarıları için hazırlıklı olmalarına yardımcı olabileceğini umuyorum. Kendi hayatınızın veya şirketinizin yolculuğuna özen gösterin.


Ayhan (Bekirov) Çalışkan

 


תגובות


bottom of page